jeudi 30 octobre 2014

NA ČERVENÚ NÔTU 
(alebo tmavofialovú)

Ponúkam Vám recept na dva tip top šaláty. 
Potrebujeme ževraj červenú repu (surovú alebo varenú) a kapustu. Píšem ževraj, lebo podľa mňa kapusta je tmavofialová a repa bordová.

Zálievku robím zmiešaním dijonskej horčice, olivového oleja a vínneho octu. Ak chcete, aby Vás to štípalo až za ušami, dajte veľa horčice. Ak chcete hustejšiu zálievku, viac oleja.
Môžte si ju spraviť v miske alebo rovno nalievať prísady do šalátu, no netreba to prehnať.

Okoreníme, osolíme a ideme nato...dobrú chuť!

Tipy:

Petržlenová vňať pasuje aj do jedného aj do druhého šaláta. 

Cesnak alebo vajco na tvrdo sa hodí k cvikle, hrozienka ku kapuste. 



vitamínové okienko:

Červená repa šalátová - cvikla
Tá je najvhodnejšia v jesennom sychravom počasí. Ak vás totiž trápia infekcie dýchacích ciest, chrípka či prechladnutie, pomôže vám práve cvikla. Okrem toho priaznivo reguluje krvný obeh, má protirakovinové účinky, predchádza zápche a lieči ekzémy. Sú v nej aj vitamíny skupiny B, jód a kobalt. Varená cvikla znižuje hladinu cholesterolu, odporúča sa aj pri diétach, ochoreniach pečene a obličiek.

Červená kapusta
V surovom stave je nesmierne bohatá na vitamín C, no okrem neho obsahuje aj vápnik, draslík, železo, vitamíny B či provitamín A. Svojím zložením pozitívne ovplyvňuje činnosť srdca, skvele prečisťuje organizmus a reguluje trávenie. Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástnik a choroby hrubého čreva.

zdroj: http://zena.atlas.sk/stavte-na-cervenu/zdravie/vyziva/541829.html
         

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire